Berkensap: voorjaarsdrank

By
2 Minutes Read

Het voorjaar is een tijd van vernieuwing en een frisse start, niet alleen voor de natuur maar ook voor ons. En wat is er nu mooier dan de natuurlijke cyclus van de natuur te volgen? Ieder voorjaar totdat de berk blaadjes krijgt begint zijn sap te stromen. Weet jij al hoe je dit sap zelf kunt krijgen uit een berkenboom bij jou om de hoek? Het drankje zelf is op zich niet zo heel bijzonder, het is wel erg lekker voor water vindt ik. Het zit wel vol goede ingrediënten die bijdragen aan een goede start van het nieuwe jaar. 

In dit blog vertel ik je alles over de voordelen van berkensap, wanneer en hoe je het kunt tappen en wat je ermee kunt doen. 

Wanneer je berkensap kunt tappen

Dit sap is slechts een korte periode in het voorjaar beschikbaar, wanneer de sapstromen van de berkenboom op gang komen. Het is ook kort houdbaar, dus wanneer je het hebt afgetapt binnen 2 a 3 dagen opdrinken. Wanneer de sapstromen precies op gang komen, hangt af van de buitentemperatuur, maar in 2024 was het al halverwege februari. En zoals gezegd gaat de sapstroom door tot de eerste bladeren komen.

Wat kun je doen met berkensap?

Maar wat doe je met dit sap? Je kunt het gewoon drinken als verfrissende drank. Het smaakt als water, met een subtiel zoete berkensmaak. Ik was zelf een beetje teleurgesteld omdat het erg veel op water lijkt uit de kraan. Wat me daarom interssant lijkt (nog niet gedaan dus) is het inkoken van berkensap tot een soort 'maple siroop' van de berk. Zo creëer je een natuurlijk zoetmiddel. 

Hoe je berkensap tapt

Het tappen van het sap is het meest eenvoudige op de volgende manier. Knip een tak af ter grootte van je pink of iets groter of kleiner. De fles moet er sowieso overheen kunnen natuurlijk. Omdat je wilt dat het sap IN de fles stroomt is het belangrijk om een tak te kiezen die horizontaal of iets omhoog staat. Je kunt natuurlijk ook de tak met een touw iets van richting veranderen heb ik gemerkt. Plaats een fles over het uiteinde en bind vast. Binnen een dag, of soms 2 dagen heb je je literfles met berkensap! Wat ik ook bijzonder vond is dat ik de berk na een week weer bezocht. Uit de tak kwam nog steeds vocht (zie foto hieronder), en ik kon nog steeds bijna een fles vol berkensap krijgen na 2 dagen. Dit geeft ook wel weer wat het doet met een berk, ik ben blij dat ik een kleine tak heb genomen. Het aftappen van het berkensap zal ook wel energie van de boom kosten, maar voor zover ik het begrijp moet het geen probleem zijn voor de boom. 

De gezondheidsvoordelen van berkensap

Berkensap zit vol met goede ingrediënten: vitamine C, mineralen zoals magnesium, calcium, kalium, en mangaan, antioxidanten, en aminozuren die essentieel zijn voor de algemene gezondheid. Berkensap staat ook bekend om zijn ontgiftende werking en kan bijdragen aan het ondersteunen van de weerstand.

Wat mij opvalt als ik in Polen ben dat je het ook in de supermarkt kunt kopen! In Nederland is het niet erg gangbaar en zullen we het dus zelf moeten tappen. 

20240301_145018   20240301_144446

 

Renier Keijer

Author