Voedingssupplementen zijn gangbaar en in pil vorm te krijgen. Voor mijn gezondheid slikte ik een tijdje Magnesium pilletjes. Aanbevolen door mijn dokter als ontspanning van de spieren. Maar het spul ontspant echt, niet alleen de spieren! Als ik 's avonds ga slapen en wat van die pilletjes neem dan slaap ik veel dieper. Echt heerlijk.
Berenklauw Pannenkoeken
Vorig jaar hebben we aardappel-pannenkoeken gebakken met Berenklauw op een wildpluk wandeling. Op die wildpluk dag in de zomer was er gemaaid en daardoor kwamen er allemaal jonge berenklauw plantjes, die opnieuw groeiden. Jong berenklauw blad en stengel is goed te eten en heeft een aromatische geur en smaak die zich lastig laat omschrijven. Als de plant groter wordt dan worden het taaie bladeren met hele heftige smaak. De pannenkoeken hebben we gegeten en wat bleek was dat de berenklauw hetzelfde effect te hebben als de magnesium pilletjes: een weldadige slaap! Berenklauw bevat veel Vitamine C, Calcium en Magnesium.
Wanneer oogst je Berenklauw?
Op het moment van schrijven (22 maart 2024) komt de berenklauw op. Zie foto hieronder.
Het jonge blad is lekker in een thee, of bijvoorbeeld op je pannenkoek of je aardappelpannekoek (hmmm). Het jonge blad oogst je in het vroege voorjaar. Maar je kunt dus ook gebruik maken van het maaien van grasvelden. De jonge berenklauw komt dan opnieuw op en je hebt dan ook in de zomer weer een kans om jong blad te oosten.
Determinatie van de Gewone Berenklauw
De berenklauw die ik gebruik is de Gewone Berenklauw of de Russische Berenklauw die er beiden ongeveer hetzelfde uitzien. Belangrijkste is echter om het onderscheid te kunnen maken met de giftige Grote Berenklauw. De Grote Berenklauw heeft rode stippen op de stengels. Maar nog duidelijker zijn de bladeren. Waarbij de gewone berenklauw (of de Russische variant) gelobde (ronde) bladeren heeft, zijn die van de grote berenklauw veel scherper en kantiger. Gewoon even de twee bladeren bekijken en je hebt het zo door. Als de Berenklauw zo groot is geworden als hieronder wordt de determinatie wel erg makkelijk ;-) .... Maar ik wil wel benadrukken dat het heel belangrijk is om de twee uit elkaar te houden want de Grote Berenklauw is best giftig.
Extra vertrouwen bij de determinatie
Een andere tip van een tuinder die ik kreeg van De Moestuin in Utrecht, is dat je op basis van het verleden weet wat ergens groeit, je ook weet of het de grote of kleine berenklauw is. Ze komen namelijk op dezelfde plekken weer terug, en dat kan een gevoel van vertrouwen geven en kun je met een gerust hart genieten van je oogst. Vooral als je voor anderen gaat koken wil ik 100% zeker zijn dat het klopt wat ik doe.
Tot slot, zijn de knoppen van de berenklauw in het voorjaar ook te oogsten een ware delicatesse. Met een hele malse, sappige structuur en een smaak die wegheeft van kokos en gember zeker een zeer interessant groente. Je kunt de knoppen braden voor 10 minuten en een beetje bruin bakken, beetje zout erbij en eet smakelijk!