Wat groeit er in jouw omgeving?

By
2 Minutes Read

Sta jij wel eens stil bij wat er allemaal in jouw omgeving groeit, of zelfs bij jouw voordeur? Onlangs ontdekte ik een verrassing in een vergeten bloempot: de kleine veldkers! Een wintergroente boordevol vitaminen. De kleine veldkers is perfect voor salades, stamppot en zelfs als broodbeleg. 

Kijk zelf ook eens wat voor groene schatten er zich voor jouw neus verstoppen. Wie weet wat voor culinaire ontdekkingen je doet tijdens het wildplukken!

Kleine Veldkers: De winterse verrassing

De kleine veldkers is een vergeten wintergroente die zich vaak verstopt in onopvallende hoekjes. Dit plantje is te herkennen aan een wortelrozet van geveerde blaadjes. Het is niet zo bekend als sommige andere wilde planten maar zeker de moeite waard om te leren kennen want de smaak is subtiel maar verrassend peperig. Echt een smaakmaker. 

Met zijn voedzame bladeren is het een welkome aanvulling op diverse gerechten. De ontdekking van deze groente bij mijn voordeur was echt een eye opener: dat je planten kunt vinden in je omgeving is 1 ding, maar op je eigen stoep? Geweldig! In de winter groeien er veel minder kruiden en planten maar de veldkers doet het juist goed in de koude wintermaanden. 

Herkenningstips: Zo weet je wat je plukt

Als je op zoek gaat naar de kleine veldkers, let dan op een wortelrozet met geveerde blaadjes. Eenmaal gevonden, kun je met een gerust hart beginnen met plukken. En hier komt het leuke gedeelte - de bereidingsmogelijkheden zijn eindeloos!

Probeer de kleine veldkers in een smaakvol stamppotje met wat wildgeplukte waterkers. Als je haast hebt, kun je ook de witte waterkers uit de supermarkt gebruiken.  

Of wat te denken van een pesto van de kleine veldkers? Het recept hieronder is hetzelfde als een gewone pesto. 

- Bosje kleine veldkers fijn maken
- Knoflook persen (
of daslook)
- De knoflook samen met de veldkers en wat geroosterde zonnebloempitten, een beetje zout, een beetje olijfolie en geraspte parmezaanse of oude kaas in een vijzel of keukenmachine. En klaar is kees! 

Je kunt de hoeveelheden op gevoel doen. Als het te droog is doe je er meer olie bij, of meer kaas als het te dun is. Maar let op dat je wel voldoende kruiden blijft zien. 

In plaats van de kleine veldkers kan je ook barbarakruid gebruiken. Beiden hebben een scherpe, peperachtige kers smaak, die heel verrassend is in een pesto. 

Ga jij mee wildplukken?

Wat groeit er bij jouw voordeur? De kleine Veldkers was voor mij in ieder geval een verrassing en ik ben benieuwd wat jij zult vinden!

Wil je meer leren over de natuur en de eetbare planten in jouw omgeving? Doe mee met onze wildplukwandelingen in het weekend! Onze routes zijn zorgvuldig gekozen, zodat we voldoende eetbare en geneeskrachtige planten tegenkomen. Heb je specifieke vragen over planten die je tijdens de wandeling tegenkomt? Onzer wildplukker Renier Keijer staan klaar om ze te beantwoorden. Ontdek de verborgen wereld van wildplukken en schrijf je nu in voor een van onze wandelingen!

Renier Keijer

Author