Wat is wildplukken?

By
1 Minute Read

Wildplukken is het verzamelen van eetbare planten, vruchten, noten, paddenstoelen en andere natuurlijke ingrediënten uit de wilde natuur. Het is een eeuwenoude praktijk waarbij mensen gebruikmaken van de overvloed aan eetbaar materiaal dat in het wild groeit. De kennis van vroeger is nog steeds beschikbaar en meer en meer mensen hebben interesse hierin. Een belangrijk onderdeel van die kennis is het determineren van planten. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de werking die een plant kan hebben. Het is een gigantische hoeveelheid kennis al met al die de mensheid heeft ontwikkeld die belangrijk is bij het wildplukken. 

Bij wildplukken kun je denken aan het plukken van wilde bessen, zoals bramen en bosbessen, het verzamelen van noten zoals walnoten of hazelnoten, en het oogsten van eetbare planten zoals brandnetels, paardebloemen en zevenblad. Daarnaast kunnen sommige paddenstoelen ook worden geplukt, maar het is belangrijk om hierover voldoende kennis te hebben, omdat sommige paddenstoelen giftig kunnen zijn. Vooral bij paddestoelen is het determineren een hele belangrijke zaak, eentje van leven en dood! 

Wildplukken wordt vaak gedaan voor persoonlijk gebruik, om verse en smaakvolle ingrediënten te verkrijgen. Het kan een leuke en avontuurlijke activiteit zijn, waarbij je de natuur verkent en jezelf verbindt met de omgeving. Het is echter belangrijk om verantwoordelijk te plukken en de natuur te respecteren. Dit betekent dat je alleen plukt wat je nodig hebt, geen schade toebrengt aan de omgeving en geen beschermde plantensoorten plukt. Eigenlijk hoef je geen harde regels op te stellen omtrent het wildplukken. De meeste mensen die wildplukken zijn erg begaan met de natuur. Maar een stukje kennis over wat wel of niet beschermt is is wel op zijn plaats hier. 

Het is dus verstandig om voldoende kennis te hebben van de planten en vruchten die je wilt plukken. Sommige planten zijn zoals gezegd beschermd, anderen zijn weer giftig. Daarom is het handig om een gids of boek over planten te raadplegen, of om deel te nemen aan georganiseerde wildplukwandelingen onder begeleiding van een ervaren gids. Op die manier kun je veilig en verantwoord verzamelen in de natuur. En uiteindelijk genieten van al dat lekkers dat de natuur te bieden heeft! 

Renier Keijer

Author