Handmatige hakmolen mee op wildplukwandeling Utrecht!

By
2 Minutes Read

 

Wildpluk pesto maken met handmatige hakmolen

20 april 2024 waren we met een klein groepje samen voor een wildpluk wandeling Utrecht. Waar kan je in Utrecht leuk wildplukken? Het is nu voorjaar, en de dichtere bossen rondom Utrecht zijn dan minder geschikt. Voor een eerste (voor Wildplukkers) wildplukwandeling Utrecht kwam ik zo uit op Gunterstein in Breukelen. Gunterstein is een opengesteld stuk land achter een landgoed. Het is lastig bereikbaar maar hierdoor erg de moeite waard als je rustig wilt gaan wandelen door de natuur.

Hele leuke plek wildplukwandeling Utrecht

Wat me meteen opviel is toen we het gebied inliepen is de diversiteit aan wilde kruiden en andere planten. Kraailook, zevenblad en bosaardbei op de eerste 100 meter. Veel van de diversiteit komt ook omdat er toch wat is aangeplant, maar dat is leuk. Binnen die eerste 100 meter stond er ook een gele kornoelje. In Nederland zie ik eigenlijk altijd de rode kornoelje staan. Het is een algemeen voorkomende struik waarvan de bessen matig lekker zijn. Maar de bessen van de gele kornoelje zijn veel fruitiger en sappiger.

Tijdens de lunch streken we neer bij de daslook die daar in grote aantallen groeit. Het idee was om er een pesto van te maken. Echter, als je aan het wildplukken bent in de natuur loop je ertegenaan dat je nergens elektriciteit hebt producten fijn te kunnen malen.

Handmatige hakmolen tefal

Nou had ik bij de Blokker via een tip van een vriendin een handmatige hakmolen gekocht. Van Tefal. En meegenomen op de wildplukwandeling Utrecht.

Met deze hakmolen hebben we een heerlijke pesto gemaakt van de daslook die er in overvloed stond. Recept? Walnoten, daslook, olie, en beetje belegen kaas. Op een toastje met een kruiden thee getrokken van kleefkruid, brandnetel en bijvoet. Heerlijk, even genieten van het eten, de plek en de zon!

Daslook pesto maken op wildplukwandeling Utrecht

De hakmolen is trouwens niet alleen geschikt om pesto’s te maken, maar ook om knoflook, uien en groenten zoals bijvoorbeeld wortels klein te maken in een handomdraai (5 seconden).

Verdere ontdekkingen.....?

Heermoes als leg op wildplukwandeling Utrecht

Na de lunch hebben we ook nog vele ontdekkingen gedaan. Dat Heermoes als lego stukjes te gebruiken is (zie foto) tot en met de hop die nog vruchten van het najaar had die hun heerlijke geur nog in zich hadden. Hop is familie van de wietplant en de geur is niet minder verslavend dan zijn familielid.

Ga je mee?

Gunterstein gaan we 18 mei 2024 weer aandoen. Als je meewilt of op een ander wildpluk avontuur, kijk bij de wildplukwandelingen Utrecht naar de datums!

Reactie van Roline een van de deelnemers:

‘Het was super leuk om met Renier de natuur in te trekken op zoek naar eetbare planten! Het was voor mij echt een eye-opener om te ontdekken hoeveel planten om ons heen wel niet eetbaar zijn. We hebben een lekkere pesto gemaakt voor de lunch en aan het eind een soepje gegeten met kruiden uit de natuur. Bedankt, Renier, voor de ontzettend leuke en leerzame dag!

Renier Keijer

Author