Een geslaagde stadswandeling: Wildplukken september

By
2 Minutes Read

De stadwandeling wildpluk dag in september is zeer geslaagd geweest. Met mooi weer en een extra deelnemer van de bibliotheek waren we met een leuk team op pad. We zijn eerst op een braakliggend bedrijventerrein geweest waar de natuur lekker zijn gang kan gaan.

 

Grote Zandkool: Dé delicatesse van de natuur

De grond hier is wat arm kennelijk, want de 'Grote Zandkool' (wilde rucola genoemd) groeit hier in redelijke aantallen. Echt een van de lekkerste wildpluk planten die er is. Het blad heeft een heerlijke smaak, ongeveer zoals rucola in de winkel. Zelfs nu nog in oktober is deze te plukken. De hondsroos die er staat had heerlijke rijpe vruchten. Enthousiaste reacties waren er op de smaak, die veel beter is als de rozenbottel die je vaak in de plantsoenen tegenkomt. Een goede keuze dus bij het maken van jam.

 

Glutenvrij brood gemaakt en kruiden(boter) geplukt

Toen we bij de wal begonnen was het eerst wat nattig en konden we echte valeriaan vinden en de bloeiende moerasspirea. Veel hazelaars hadden al noten, maar een echte oogst was toch moeilijk bij elkaar te sprokkelen. De rode kornoelje groeide ook overal, de bessen zijn eetbaar, maar niet lekker als je ze zo rauw eet. Het groot hoefblad is een zeer opvallende verschijning, maar niet eetbaar. Tussendoor hebben we geluncht met een glutenvrij brood die deze morgen uit eigen oven kwam. Met kruiden die we verzamelden hebben we een kruidenboter gemaakt voor op het brood. Na de stadswal kwamen we aan bij een uitloper van de Merwede rivier en stond er veel vogelmuur in het gras. Echt een hele frisse voor in een salade, zelfs als de bladeren al wat ouder zijn. Bij de waterkant was er een leuke plant te vinden die je al kan herkennen door de geur in de lucht. Het is de watermunt. Hij groeit op meerdere plekken langs de rivier in Gorinchem. Agate ging op dat moment ‘aan’ en plukte enthousiast wat extra voor theetjes thuis. Leuk was dat we verderop een plantje ontdekten die veel deed denken aan de watermunt, maar toch net anders was.

 

Koken met de vondsten: Brandnetelsoep en Antilliaanse pannenkoekjes

Na de wandeling zijn we gestart met de voorbereidingen om te koken. De driepoot voor boven het vuur was vergeten, maar we hadden nog een systeem bij ons waarbij je zelf poten moet maken van takken om een driepoot te vormen! Dat was een leuk klusje voor de mannen en terwijl de vrouwen de kruiden aan het snijden waren viel de klassieke rolverdeling erg op. Op het vuur hebben we eerst brandnetelsoep gemaakt. En vervolgens hebben we een beslag gemaakt voor echte Antilliaanse pannenkoekjes met onder andere pompoen en zelf gemaakt eikeltjesmeel. Het was nog niet zo makkelijk om de pannenkoekjes te maken op de vuurschaal. Ze brandden snel aan en de eersten mislukten helemaal. Na wat handigheid lukte het toch en konden we gezellig samen eten.

 

Wildpluk recept glutenvrij brood en kruidenboter

Kruidenboter

Wildpluk recept, brandnetelsoep en Antilliaanse pannenkoekjes

Pompoen pannekoekjes

 

Renier Keijer

Author