Blog

Herfst update: Wilde eetbare paddenstoelen op de Veluwe

Geschreven door Renier Keijer | 23-10-24

Opeens zit ik elk weekend in Putten op de Veluwe voor de eetbare paddenstoelen workshops! Wie had dat gedacht. Er is veel interesse voor de paddenstoelen wandelingen. Misschien omdat er zoveel angst is rondom het eten van wilde paddenstoelen? Tijdens de wandelingen merk ik gaat de angst er wat vanaf. Al blijven er zeker mensen bij die echt nooit dit zelf zullen ondernemen. Wat een verschil in mensen is er toch. Nou ja, gelukkig heb ik dat dus niet, en kan door te experimenteren veel vertellen over mijn ervaringen met paddenstoelen.

 

Wat een geweldig mooi bos is het Speuldersbos voor 'n wilde eetbare paddenstoelen wandeling

Eerst het bos in bij Ermelo. Wat een geweldige plek. Ik ben hier terecht gekomen door een tip van een deelnemer dat het zo mooi is hier. Er is veel aangeplant en ook veel dezelfde bomen op grote stukken land, en dat geeft een hele bijzondere sfeer. De naaldboom stukken zijn heel teletubbie achtig, sprookjesachtig met veel mos. De stukken met alleen maar beuken bomen zijn heel kaal en bieden prachtige vergezichten onder de hoge bomen. Het dansende bos noemen ze het ook wel, en dan duiden ze op deze stukken met beuken. Door de stukken aanplant met beuken en ook wel eiken zijn er veel wilde eetbare paddenstoelen te vinden in dit gebied. Hieronder zie je een foto van ons in het bos. 

 

Tamme kastanjes: goede bodem voor een maaltijd

De vallende (rijpe!) tamme kastanjes kwamen pas goed op gang op 20 oktober. In no time hadden we voldoende voor een maaltje.  De tamme kastanje is 2000 jaar geleden hiernaartoe gebracht. En de tamme kastanje is al eeuwenlang aangeplant in de eikenbeukenbossen, meestal apart of in groepen. Zo ook in dit bos zie je deze boom in groepen staan, maar hij verspreid zich ook te zien aan de lossen kleine bomen her en der. 

Tamme kastanjes hebben de volgende voedingswaarde: 190 kCal / 2,7 gram vet / 35 gram koolhydraten / 4 gram eiwitten. Bevatten minder vetten en eiwitten, maar meer koolhydraten dan andere noten, daarom smaken zo ook wat zoeter. Vitamines en minderalen zitten er ook in (vitamine E en B). 

Als je ze langzaam roostert in een pan met gaatjes krijg je heerlijk knapperige snacks! En zo vullend door de koolhydraten die erin zitten. Een hele goede aanvulling op de rest van onze maaltijd. 

 

Wildpluk tip: Richt je op de Boleet

Tijdens de eetbare paddenstoelen workshops is de kastanjeboleet eentje die we veel gebruiken om te eten. Simpelweg omdat deze groot is en veel voorkomt. Hierbij wat tips en ideeën om het voor jezelf makkelijk te maken deze eetbare paddenstoel op te nemen in je dieet. 

Maar wat zijn boleten nu precies? Boleten zijn paddenstoelen met allemaal dezelfde eigenschappen: een dikke hoed met buisjes aan de onderkant. Buisjes zijn de gaatjes onder de hoed waar de sporen (zaadjes) uit vallen. Paddenstoelen uit de familie van de boleten zijn de makkelijkste groep om je eerste paddenstoelenpluk mee te beginnen. Deze kun je namelijk heel gemakkelijk herkennen en determineren. Ze zijn bijna allemaal smakelijk en er zijn weinig giftige boleten. 

Als de boleet wel giftig is dan luistert die naar de naam 'satansboleet' of 'wolfsboleet'. Deze hebben rode buisjes. Laat daarom boleten met rode stelen en rode buisjes in het begin gewoon staan en richt je op de andere boleten. 

De kastanjeboleet heeft een voorkeur voor naaldbomen. Zanderige en zure gronden en met name onder dennenbomen. Jammer genoeg erg gevoelig voor de vorst dus na de eerste vorst neem hij snel in aantal af.

De hoed varieert met het weer. Hij voelt fluweelachtig aan, bij vochtig weer wordt hij glanzend en kleverig.
Herkennen: hoed 6- 15 cm breed. Kastanje tot donker chocoladekleurig bruin.
Buisjes heeft ie, met gaatjes, en die gaatjes zie je: jong lichtgeel of geelgroen, later meer olijfkleurig. Kleur bij indrukken met de hand blauwgroen.
Steel: 6- 12 cm hoog, geelbruin, soms met lichte nettekening (heel zelden), glad meestal buikig of rolrond. De soort die in het gras of op mos groeit kan ook een smalle, lange steel hebben.
Vlees: wit tot lichtgeel, kleur bij het snijden of kneuzen wordt ie blauw. 

Zoete smaal, prettige geur.

Verzamelen augustus - november

De foto hieronder is van een kastanjeboleet in het Speuldersbos. 

 

 

Buitenkoken bij Plek onder de Bomen 

Niet compleet zou de herfst update zijn zonder het tweede deel van de tochten te vermelden. Peter van Plek onder de Bomen stelt zijn Stretchtent met boerenkar beschikbaar voor de wildplukdagen. Hier gaan we dan daadwerkelijk iets doen met de eetbare paddenstoelen die we hebben verzameld. Maar ik koop ook paddenstoelen in om zo niet teveel paddenstoelen te hoeven plukken waardoor er misschien meer geplukt wordt dan goed is voor het bos.

Doordat deze plek beschikbaar is kunnen we heel relaxed buitenkoken met paddenstoelen en wildpluk na de wandeling. En natuurlijk: eindigen met een mooie gezamenlijk maaltijd! 

Nu tijd voor nieuwe wildpluk ervaringen opdoen, ik hoop dat je iets hebt gehad aan de update een wilde eetbare paddenstoelen op je bord gaan komen! 

 

Hartelijke groet, Renier